7 mei 2019

Op pad met Antoinette Baan

Geschreven door Rachelle van Andel

Biologe Antoinette Baan (78) is verbonden aan de remonstrantse gemeente in Eindhoven. Elke dag gaat ze met haar hondje Saffie naar buiten en maakt een wandeling door de ‘parken’ van de stad. Dat deze wandelingen soms wat langer duren dan gepland neemt ze voor lief.

Antoinette ruimt (bijna) alles op wat ze tegenkomt. Als iets te groot is om op te ruimen dan gebruikt ze de app Buitenbeter. Met deze app maakt ze een foto, en de gemeente Eindhoven komt de rommel die ze fotografeert vaak de volgende dag al ophalen. Meerdere gemeentes hebben deze app, en door de app kun je je op een laagdrempelige manier inzetten voor de leefomgeving.

Waar komt het opruimen vandaan?
De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor mij en ik wil een bijdrage geven door deze duurzaam te behouden. In plaats van mij te blijven ergeren aan de rommel ruim ik het op en soms spreek ik iemand erop aan.

Ik ben ook lid van een poelenwerkgroep, die in het voorjaar 6x na zonsondergang kikkers, padden en salamanders, die in de poelen hun eieren gaan leggen, gaat tellen. Dat doen wij voor het RAVON (de stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland).

Als we onderweg zijn vindt Antoinette al snel een plastic zak die ze meeneemt. Wat draag je zelf graag bij je?
Ik heb altijd mijn telefoon bij me, ik voel me dan veilig en ben traceerbaar. Ook maak ik foto’s voor de buitenbeterapp. Wat ik liever niet bij me draag is gewichtigdoenerij. Je moet wel je blik op betere mogelijkheden en kansen gericht houden. Ik probeer mij geen zorgen te maken, hoewel ik een kaartje met ‘Don’t worry by happy’ zichtbaar in de kast heb staan. Het wandelen is een vorm van meditatie.

Zijn er ook gekke dingen die je onderweg vindt?
Ja, dat is wel een keer gebeurd. Een keer vond ik een condoom op het pad. Tja, ook dat was plastic, en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om het condoom te laten liggen. ‘Moet je nu eens kijken’, zei ik tegen mijn buurvrouw. Mijn buurvrouw glimlachte, en zei: ‘Ach, dan hebben ze tenminste veilig gevreëen, en zijn er geen kinderen van gekomen.’ Ja, dat is toch ook wel weer zo, dat moest ik dan toch wel beamen.

Over kinderen gesproken, wat wil je graag doorgeven aan de volgende generatie?
Mijn kinderen en kleinkinderen weten dat ik erg veel van de natuur houd. Ik wil graag doorgeven dat we zuinig moeten zijn op de aarde en al wat leeft.

Verder ben ik trots op mijn kleindochter uit Rijswijk. Zij heeft meegedaan met de klimaatdemonstratie in Den Haag. Ik ben ontzettend fier op haar!

 

Over Rachelle van Andel

Rachelle van Andel

Rachelle van Andel is vernieuwingspredikant bij de Remonstranten in Eindhoven en lid van Geloof en Samenleving

Gerelateerd