Bestedingen G&S in 2016

Vluchtelingen

Arnhem
Parkstraatgemeente
Subsidie: €1200,-  ( 12 maaltijden voor vluchtelingen uit de Koepel in Arnhem)

diner bij de buren arnhem

Eens per maand ( sinds oktober 2015) organiseert de Parkstraatgemeente in Arnhem (Remonstrants en VVP) een ‘Diner bij de buren’ voor vluchtelingen die worden opgevangen in de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem. Elke maand wordt er door vrijwilligers gekookt in de kerk voor zo’n 20 – 25 vluchtelingen. Daarna worden er spelletjes gespeeld en soms muziek gemaakt. Het doel is om integratie te bevorderen en de vluchtelingen uit hun isolement te halen. Maandelijks koken voor zo’n groep kost toch 100, – per keer. Het is een initiatief onder de vlag van ‘Welkom in Arnhem’. Binnen het platform organiseren wijkbewoners tal van activiteiten om de nieuwe bewoners van de koepel een warm welkom te heten. De Parkstraatgemeente draagt dus actief haar steentje bij.

Leiden
Doopsgezind-remonstrantse gemeente
Subsidie: €300,-  (Bijdrage in de kosten voor theatervoorstelling ‘Vlucht’ van theatergroep Geurend Hooi)
Leiden profileert zich van oudsher als ‘stad van vluchtelingen’. De stad huisvest op het moment (mei 2016) 250 asielzoekers en 400 nieuwe Syrische en andere statushouders. Een aantal gemeenteleden heeft zich aangesloten bij initiatieven van de burgerlijke gemeente Leiden. De kerkelijke gemeente zoekt ook naar mogelijkheden om een bijdrage te leveren.  Hiertoe programmeert men op 21 september 2016 (in de Vredesweek)  de voorstelling ‘Vlucht’ van theatergroep Geurend Hooi in de Lokhorstkerk.

Leeuwarden
Remonstrantse gemeente

Subsidie: € 250  (Bijdrage voor uitje van vluchtelingengezinnen naar Acquazoo)
P1030911

 

Sinds de bekendmaking in oktober 2015 dat in Leeuwarden noodopvang voor 600 mensen ging plaatsvinden, is er een nauwe samenwerking ontstaan tussen verschillende maatschappelijke organisaties. Via het Diaconaal Platform Leeuwarden is ook de remonstrantse gemeente actief betrokken.  Actieve gemeenteleden organiseerden een gezinsuitstapje voor 20 personen naar Acquazoo.

 

 

 

Subsidie: € 300  (aankoop fietsen  voor fietsenpool in Noodopvang Leeuwarden)
In mei 2016 zitten er 300 mensen in de Noodopvang Leeuwarden. Mutaties zijn er steeds, maar een aantal heeft te horen gekregen dat de wachttijd tot er over hun status wordt beslist nog wel kan uitlopen tot 15 maanden totaal. Vanwege de toenemende behoefte bij de vluchtelingen aan wat eigen mobiliteit werkt de vrijwilligersorganisatie nu aan een ‘witte fietsenplan’: de mensen krijgen fiets- en verkeerslessen en kunnen dan zelfstandig een fiets lenen. Door de remonstrantse gemeente worden 5 fietsen gekocht als start van dit initiatief.

 

Overige projecten

Greteke de Vries
Subsidie:207,-   (Opsturen Matteus – evangelie in gewone taal naar Bonaire)
Ds Greteke de Vries is in de zomer van 2016 vier maanden aangesteld als predikant in de Verenigde Protestantse Gemeente in Bonaire. Zij wil daar 200 exemplaren van het Matteüs – evangelie in gewone taal uitdelen en ontvangt daarvoor van G&S een vergoeding van de verzendkosten.

Arminius Instituut
Subsidie: € 3750,-  (Participatie Roemeense student aan Bridging Gaps – programma aan de VU)
In het ‘Breuken en Bruggen’-programma aan de VU krijgen studenten uit minder welvarende landen de kans om drie maanden in Nederland te werken aan een specifiek onderzoekje dat bijdraagt aan het behalen van hun masterdiploma. Het Arminius Instituut wil deelnemen aan dit project en selecteerde een vrijzinnig georiënteerde student uit Roemenië.