2 juni 2016

Leeuwarden ‘wil wat doen’ voor vluchtelingen

Geschreven door IJda Blüm

‘Sinds de bekendmaking dat in Leeuwarden noodopvang voor 600 vluchtelingen zal plaatsvinden per 16 oktober is een nauwe samenwerking ontstaan tussen verschillende maatschappelijke organisaties in Leeuwarden en de gemeente. Op woensdag 30 september zijn afspraken gemaakt over centrale aanmelding en afstemming van de initiatieven, hulp aan vluchtelingen en noodopvang. Deze samenwerking heeft op zeer korte termijn zijn vruchten afgeworpen en met trots wordt u nu uitgenodigd voor de feestelijke opening van het activiteitenpunt’.

Matchen vraag en aanbod

Hiermee werden, via het Diaconaal Platform, ook de Remonstranten in Leeuwarden uitgenodigd, zeg liever uitgedaagd hun steentje bij te dragen. De bijeenkomst was inspirerend. De NHL ( Noordelijke Hogeschool Leeuwarden) had ruimte ter beschikking gesteld voor het coördinatiepunt. Een bont gezelschap van studenten, zorgverleners, ambtenaren, vrijwilligers waarvan een enkele van kerkelijke huize, dromde daar samen. Onder luid applaus onthulde de burgemeester de website. Het matchen van vraag en aanbod rond de noodopvang kon beginnen!

Of het nu gaat om het welslagen van de klimaattop of om dit Friese yes we can, de weerbarstige werkelijkheid is met zo’n moment van inspiratie nog niet bedwongen. Wij hadden op ons aanbodformulier aangegeven dat wij graag groepen vluchtelingen een uitje wilden bezorgen. (Behoefte aan kleding, knuffels en knutselspullen was in minder dan geen tijd van de baan.) Ons eerste initiatief liep spaak: de culturele bestemming die we voor ogen hadden, zegde daags tevoren af. Veel teleurgestelde gezichten, zowel aan de vraag- als aan aanbodzijde.

Korte tijd later werd er een beroep op onze medewerking gedaan voor een gezinsuitstapje naar Aquazoo, ‘het leukste dagje dierentuin van Noord-Nederland. Sta neus aan neus met zeehonden, laat je omringen door los klauterende dwergapen en wandel over het strand met pinguïns; unieke momenten die je niet snel zult vergeten!’ Dit citaat uit de folder van het dierenpark kan inmiddels, na twee groepsbezoeken, door bijna vijftig vluchtelingen en meer dan tien remonstrantse autobestuurders/begeleiders bevestigd worden!

Do’s and don’ts

Wie weet brengt dit alles ook andere gemeenten op het idee iets dergelijks te gaan doen. Daarom bij deze een aantal ervaringsfeiten waar u dan wat aan kunt hebben:

  • Een diaconie zonder budget zoals de onze zit voor zaken als toegangskaartjes en eventuele consumpties zonder polsstok. Geloof en Samenleving heeft ons vlot willen trekken. Ook betoonde Aquazoo zich een genereuze gastheer. Kortom, zoek sponsors!
  • Afstemmen met het management van de Noodopvang is belangrijk, tijdschema’s, iemand die Engels spreekt, maar ook paraplu’s, kleding, eventueel maxicosi’s in de auto… het lijkt een koud kunstje om zo’n uitje strak te regelen, maar ‘de vraagzijde’ opereert vanuit een chaotische situatie: veel te veel animo!
  • Verwacht geen diepgaande communicatie met je gasten! Je verstaat ze niet, en je bent ze een pretje aan het bezorgen. Bij de conversatie in de auto zijn de kinderen ‘linking pin’: namen en leeftijden, automerken, in het Nederlands tot 10 tellen…
  • Groepsgrootte is belangrijk! Onze eerste keer met 20 gasten ging goed (men bleef door het regenweer ook dichter bij elkaar), de tweede keer met beter weer was 30 een beetje veel (terwijl je ze toen juist een beetje individueel uitzwermen zo gunde),
  • De kinderen zijn ‘uitgelaten’. Kan voor de ontvangende instelling lastig zijn. Laat je er niet door overvallen, het is gewoon een gegeven, hoe was je zelf op schoolreisje?

We hebben onze gasten allebei de keren veilig en met blije gezichten afgeleverd. Wat betreft www.wewillenwatdoen.nl lijkt dit een mooie manier om aan onze trek te komen. De zeshonderd mensen uit onze openingsquote gaan per half december naar elders. Vanaf medio januari biedt het COA nieuwe noodopvang aan in Leeuwarden. Wij gebruiken deze tussentijd voor nieuwe plannen. Liefst weer uitjes, samen met die vreemdelingen in ons midden, dat voelde goed.

Namens de remonstrantse gemeente Leeuwarden,

IJda Blüm

 

Gerelateerd