9 december 2021

Kerstactie voor vluchtelingen in Wit-Rusland

Geschreven door redactiegs
Remonstranten Foto: uslocknews.com Kerstactie voor vluchtelingen in Wit-Rusland

Graag attenderen wij u op de actie #groenlicht gelanceerd door De Vereniging van Asieladvocaten die gesteund wordt door de Nederlandse Raad van Kerken. Op 10 december vieren wij de internationale dag van de rechten van de mens. De VAJN roept mensen op om op die dag een groen lichtje voor het raam te zetten of het gebouw of de woning groen te laten kleuren als teken van solidariteit en verbondenheid met vluchtelingen. Hier kunt u meer lezen over de actie: https://groenlicht2021.nl

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor repercussies. Deze vluchtelingen worden steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde hand teruggeduwd uit grondgebied van de Europese Unie. Dit alles gebeurt om hun de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. Ngo’s en individuen die deze mensen in nood te hulp schieten, worden in de EU steeds vaker strafrechtelijk vervolgd. De VAJN is van oordeel dat de EU en de lidstaten hierbij mensenrechten schenden.

Daarnaast ontving Geloof en Samenleving afgelopen week onderstaand bericht vanuit de gezamenlijke diaconie van de Regentessekerk in Apeldoorn. Graag delen wij dit bericht met u. Wellicht kan uw gemeente in overweging nemen om in de komende weken ook te collecteren voor vluchtelingen aan de grenzen van Europa. Mocht u daar zelf geen ruimte voor hebben dan kunt u wellicht een gift overmaken naar het rekeningnummer van de Regentessekerk met vermelding van noodhulp ‘wit-Rusland’

Vanuit G&S melden wij bij deze gelegenheid ook graag dat wij onlangs een verklaring hebben ondertekend van de Churches’ Commission on Migrants in Europe (CCME), waarin kerken uit de Europese landen samenwerken. In die verklaring wordt onder meer opgeroepen om het wettelijke recht op het aanvragen van asiel en humanitaire toegang tot de vluchtelingen aan de grens te garanderen.

Met vriendelijke groet,

Rachelle van Andel, voorzitter

 

—————————————————————————————————–

Beste Mensen,

De Situatie in Wit-Rusland is schrijnend.

Extreme kou, uitputting en honger. In die realiteit zitten duizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten nu al wekenlang vast bij de grensovergang tussen Wit-Rusland en Polen. Kinderen komen zonder hun ouders bij de grens aan, zeker twaalf mensen vonden er de dood, onder wie een jongetje van één jaar.

Samen met de Pools-Lutherse kerk helpt Kerk in Actie de vluchtelingen in deze mensonterende omstandigheden met hulpgoederen zoals water, voedsel, dekens en pyjama’s. Vluchtelingen zijn vanaf de grens naar een loods gebracht waar ze hulp en zo nodig ook medicijnen krijgen. Maar er is geen plaats voor iedereen.

De protestante Gemeente Apeldoorn heeft onze diaconale commissie gevraagd of wij mee willen doen aan de inzameling van gelden voor Noodhulp voor de vluchtelingen in Wit-Rusland. Wij doen daar van harte aan mee.

Op 5 december houden wij hiervoor één collecte. De andere twee collectes komen dan te vervallen.

Omdat er veel mensen nog onzeker zijn over het kerkbezoek kunt U ook uw gift overmaken op het rekeningnummer van de stichting Regentessekerk NL16 INGB 0001 1221 19 onder vermelding van ‘noodhulp Wit-Rusland’.

Wij hopen dat U hier betrokken en royaal aan medewerkt.

Namens de gezamenlijke diaconiecommissie.

 

Arend van der Beek

Over redactiegs

redactiegs

De redactie van het katern van G&S bestaat uit Rachelle van Andel, Pieter Dronkers, Lex van Gorcum, Arrïen Kruyt en Julia Shamojan. Michel Peters voert de eindredactie.

Gerelateerd