18 januari 2023

Hoe kunnen wij een blije  lach toveren op het gezicht van een arm kind?

Geschreven door Cobi Klappe
Remonstranten educator.online Hoe kunnen wij een blije  lach toveren op het gezicht van een arm kind?

Opgroeien in armoede, hoe ziet dat er uit, hoe voelt dat voor een kind? Armoede zie je vooral op hetschoolplein, zeggen de kenners. De kinderen komen zonder ontbijt op school; hun kleding en schoenen wijken af van wat klasgenootjes dragen; deze kinderen hebben geen fiets en ook geen laptop; ze doen niet aan sport; vertellen over een uitje in het weekend kunnen ze niet; weer worden ze niet uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje; ze zijn  te mager of juist te dik door onvoldoende gezonde voeding. Kortom, deze kinderen voelen dat ze er niet bij horen.

Armoede is veel meer dan een gebrek aan geld, het is een gebrek aan perspectief. Het ontneemt kinderen de mogelijkheden zich optimaal te ontwikkelen en richting te geven aan hun leven. Zij groeien op met het idee dat veel dingen niet voor hen zijn weggelegd.

In Nederland leven op dit moment 1,3 miljoen huishoudens onder de armoedegrens. Daar zijn zo’n 300.000 kinderen bij betrokken. 1 op de 10 kinderen groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld twee kinderen in een klas. Mogelijk in de klas van uw kind of kleinkind?

Verschil maken

Geloof & Samenleving heeft onlangs het thema ‘Kind en armoede’ toegevoegd aan de reeds bestaande aandachtdomeinen: ‘Vrede’, ‘Vluchtelingen’, ‘Diversiteit & inclusie’ en ‘Klimaat en duurzaamheid’. ‘Kind en armoede’ toevoegen, hebben wij niet voor niets gedaan. Leven in armoede brengt kinderen teveel schade toe. Schade die een leven lang voelbaar blijft.

Hoe kunnen wij met elkaar als Remonstranten het verschil maken voor deze kinderen? Hoe kunnen wij een lach van blijdschap toveren op het gezicht van een arm kind? Ervoor zorgen dat hij of zij toch een leuke verjaardag kan vieren? Dat Sinterklaas toch het lang verwachte cadeau brengt? Dat die warme jas of goede schoenen er voor de winter komen? 

Hoe goede nieuws is, dat er in elke gemeente veel hulp te vinden is (de zgn. Klijnsma- gelden). Landelijk bestaan bijvoorbeeld https://kinderhulp.nl, https://www.samenvoorallekinderen.nl/ of  https://www.leergeld.nl/doe-een -aanvraag/.  

Echter, het blijkt ontzettend lastig om precies vraag en aanbod bij elkaar te brengen. ‘Dat is een kwestie van heel erg doorzetten en zelf zoeken’, zegt een professional. Gaat dit thema u ook aan het hart? Tijdens een zoomoverleg kunnen wij ervaringen en ideeën uitwisselen.  Uw reacties zijn zeer welkom op cobiklappe@ziggo.nl

Cobi Klappe

Bestuurslid Geloof en Samenleving met de portefeuille ‘Kind en armoede’

Gerelateerd