20 juni 2022

Chantal van der Putten nieuw bestuurslid bij G&S

Geschreven door Michel Peters
Remonstranten Foto: Chantal Vernooij Chantal van der Putten nieuw bestuurslid bij G&S

Ze kwam jaren geleden al op ons netvlies toen de diaconie van de Rotterdamse gemeente een safehouse voor homoseksuele vluchtelingen door een garantstelling mogelijk maakte. Chantal coördineerde dat project. Nu G&S onlangs heeft besloten om ook speciale aandacht te gaan geven aan het veld ‘diversiteit en inclusie’, is Chantal de juiste persoon om daar binnen ons bestuur handen en voeten aan te geven. Michel Peters sprak met haar.  

In het dagelijks leven ben ik onderwijsmanager van de technische opleidingen bij Hogeschool Rotterdam. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk. Ik ben voorzitter van Student Pride Nederland, bestuurslid bij GayRotterdam, penningmeester van de Roze Kameraden (supportersvereniging van Feyenoord) en coördinator van PRIDE66 in Rotterdam. Binnen al die clubs is het moeilijk om aan vrouwelijke bestuursleden te komen. Hopelijk ben ik een soort rolmodel en gaan ook andere vrouwen vaker meedoen.

Ik vind het belangrijk om te werken aan gelijkwaardigheid en ik wil dat mensen zichzelf kunnen zijn. Dat is nu nog niet het geval in Nederland. Ik wil dat diversiteit vanzelfsprekender wordt, dat we van stereotype genderpatronen en -rollen afstappen. Dat het niet meer nodig is om als homoseksuele man of lesbische vrouw uit de kast te komen, dat het geen probleem meer is om je de ene dag vrouw te voelen de andere dag man. Laten we eens wat losser en relaxter leven, zonder de cultureel bepaalde normen waarmee we zijn opgegroeid en opgevoed. De LBTHI-personen om wie het gaat, worden veel gelukkiger als ze dicht bij zichzelf kunnen blijven.

Ik ben net begonnen bij G&S en kan nog niet zo veel zeggen over de invulling van dit nieuwe werkveld. Maar ik vind het belangrijk om projecten te steunen die moelijker aan subsidie kunnen komen omdat ze tussen wal en schip vallen. Bepaalde groepen als migranten en minder opgeleide mensen wil ik ondersteunen bij de opbouw van een professionele organisatie en de financiële ondersteuning van projecten. Dat vind ik het mooie van G&S: we geven niet alleen geld, maar denken ook mee met de organisaties die we steunen.’

Gerelateerd