16 mei 2024

Dirk Zijlstra helpt vluchtelingen in Griekenland 2

Geschreven door Dirk Zijlstra

Dirk Zijlstra, penningmeester van Geloof en Samenleving, vertrok op 21 april naar Thessaloniki om daar als vrijwilliger de organisatie NAOMI bij te staan in de vluchtelingen opvang die zij verzorgen. De organisatie wordt financieel ondersteund door G&S. Hij doet geregeld verslag in blogs. Vandaag de tweede aflevering.

Beste mensen,

Inmiddels is het alweer 10 mei en ben ik nu zo’n drie weken in Thessaloniki.

Casa Base


Af en toe ben ik een dag op Casa Base. Daar werken jonge vrijwilligers, die tussen de studies of banen door, daar een tijdlang meedraaien. De dag begint met een werkoverleg waar de verschillende taken worden besproken en verdeeld. Die taken zijn: receptie, taalcursussen, assisteren bij het bakken van cakes, brood en koekjes, opruimen en aan het eind van de dag schoonmaken. Ze regelen dit onderling zelf. Donderdag voor het Oosterse Goede Vrijdag was het de grote schoonmaakdag. Ik heb samen met Carlo, een Italiaanse student, in de tuin gewerkt. Dat was hard nodig, want het gras en onkruid stond nogal hoog. Carlo had wel verstand van de maaimachine en de grastrimmer. Het is gelukt en het gras is behoorlijk gekortwiekt. Nadien hebben we de rondom het gebouw alles geveegd en opgeruimd. De fysieke arbeid had mij moe gemaakt en die avond heb ik mezelf maar getrakteerd op een groot glas bier en een lekker maaltje.

Casa Base wordt ook gesteund door German Doctors. German Doctors is een medische hulporganisatie die wereldwijd al 40 jaar actief is. Ze betalen de huur van het gebouw inclusief elektra en water.

NAOMI wordt door ondersteunt door een aantal Duitse kerken en organisaties. Dat komt doordat de oprichtster Dorothee Vakalis Duitse is. Ze kwam in Thessaloniki terecht door haar huwelijk met een Griekse man. Zij is een voormalig voorgangster van de Duitstalige Protestantse kerk in Thessaloniki en in 2011 gestart met de hulp aan vluchtelingen. In 2016 werd NAOMI een NGO naar Grieks recht. Naast de Duitse kerken en organisatie wordt ook geld ontvangen van Waldenzische Kerk van Italië en van Geloof & Samenleving van de Remonstrantse Kerk Nederland.

Het is mooi dat NAOMI wordt ondersteund door organisaties, maar ik merk dat het soms ook wel onzekere geldstromen zijn. Er zijn vaste kosten, zoals de huur van Casa Base en het kantoor in Thessaloniki. En in die gebouwen is het ook bepaald niet luxe. In Casa Base is bijvoorbeeld geen warm water en op het kantoor, waar ook de textielproductie plaatsvindt, is er slechts 1 toilet met een deur die niet op slot kan en mij werd verteld dat er allerlei lekkages zijn. Ook zijn er personele lasten voor een aantal mensen die in loondienst zijn. Deze mensen werken vaak parttime en hebben daarnaast ook nog een andere baan. Er is dus geld nodig om het draaiende te kunnen houden. In mijn kerk in Groningen wordt er in september een collecte voor gehouden.

Hartverwarmende inzet

Het klimaat voor opvang en ondersteuning van vluchtelingen is in Europa niet heel goed op het moment. Gelukkig is er ook hartverwarmende inzet zoals in Arnhem. In dagblad Trouw is daar een artikel over geschreven. Asielzoekers zijn in Arnhem van harte welkom. Dat is de boodschap van GroenLinks-wethouder Paul Smeulders, die dinsdag aankondigt dat de gemeente Arnhem de komende dertig jaar 1700 asielzoekers gaat opvangen. Hij zegt onder andere: “Ik lees in kranten het idee dat er minder asielzoekers moeten komen. Dan denk ik: wie hou je voor de gek? Het is zo onrustig in de wereld dat het aantal mensen dat vlucht voor oorlog, geweld of klimaatverandering waarschijnlijk niet afneemt.”

Mijn opdracht

Ondertussen ben ik ook bezig met de financieel administratieve zaken. Dat was wel een beetje een zoektocht naar informatie en mijn rol om dat te verbeteren. Donderdagavond had ik een overleg hierover met iemand die Naomi ondersteunt met het verzamelen van gegevens uit het financieel systeem om een vorm van rapportage te maken. Op zich prima en mooi dat dat er is, maar het is een te groot spreadsheet met veel te veel (detail)cijfers. Dit overzicht is dan wel weer de basis waarmee ik verder kan. Mij werd verteld dat in Griekenland er andere regels zijn voor financiële verslaggeving dan in Nederland. De wijze waarop de financiën worden bijgehouden is anders en daardoor moeilijker om informatie boven water te krijgen die voor de donateurs wellicht interessant en nodig zijn. Het lijkt mij dat ook voor hun interne beheersing en prognoses er nog wat moet gebeuren. We gaan daar de komende tijd verder mee aan de slag. Ik heb wel een rapportage model gemaakt en dat gaan we verder invullen en met de informatie over 2023 en daarna de begrotingscijfers over 2024 naar de kerken en andere donerende organisaties sturen.

Gezien en bewonderd

Omdat het Oosters Pasen was in Thessaloniki vorig weekend en alles gesloten was tot en met dinsdag 7 mei, had ik mooi wat tijd om dingen te gaan zien. Op het dus Oosterse Goede Vrijdag kwamen uit vijf kerken, uit verschillende wijken, processies naar het Aristolesplein, een groot plein in Thessaloniki. Daar vond een ceremonie plaats met muziek en zang. Er waren veel mensen met brandende kaarsen. De metropoliet van Thessaloniki Philotheos sprak over een God van geweldloosheid, verzoening en liefde. Een oproep aan allen om Jezus na te volgen op de manier waarop Hij ons mensen heeft benaderd.

NAOMI shop

Er worden door de textielproductie van NAOMI hoogwaardige, milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde producten gemaakt. NAOMI heeft een webshop waar je deze producten (tassen, T-shirts e.d.) kunt bestellen. De verzendkosten naar Nederland zijn erg hoog, voor een T-shirt bijna € 12,–. Ben je geïnteresseerd ga dan naar de website (shop.naomi.gr) en als je iets wilt bestellen geef dat aan mij door. (met de maat en kleur). Het kan zijn dat een artikel niet in voorraad is (out stock). Als het product wel voorradig is, neem ik het mee naar Nederland en draag zorg voor de bezorging.

Ik heb hier afgesproken dat de betaling ook via mij gaat. Ik verzoek je dan het bedrag over te maken op NL25 TRIO 2300 4399 48 t.n.v. D. Zijlstra, o.v.v. Naomi. Ik reken dan af met NAOMI. Hiermee krijg je een mooi product en help je NAOMI en ook de mensen die een kans krijgen hier te werken en zich verder te ontwikkelen.

Hartelijke groet, Dirk Zijlstra

Over Dirk Zijlstra

Dirk Zijlstra

Dirk Zijlstra is penningmeester van Geloof en Samenleving

Gerelateerd