10 november 2020

# 500 kinderen

Geschreven door Michel Peters
Actueel Foto: UNHCR # 500 kinderen

Wat ik vandaag schrijf over vluchtelingenkamp Moria, is waarschijnlijk morgen al achterhaald. Zo snel gaan de ontwikkelingen op het eiland Lesbos. U weet het vast: Moria was het beruchtste vluchtelingenkamp op het eiland. In een oude gevangenis verbleven 13.000 vluchtelingen, terwijl er maar voor 3.000 mensen plek was. De situatie was erbarmelijk. Het kamp is begin september in brand gestoken, ik zie op tv beelden van  vluchtelingen die langs de snelweg bivakkeren op karton. De mensen hebben honger en dorst. De Griekse overheid heeft een nieuw tentenkamp opgezet, waar volgens het Rode kruis 8217 mensen verblijven, waarvan 3070 kinderen. De voorzieningen zijn abominabel slecht: mensen krijgen een keer per dag karig eten, er zijn geen douches, er is geen stromend water, mensen krijgen twee flessen water per dag uitgereikt. Ook zijn er 227 chemische toiletten die overbelast raken en uitermate smerig zijn. Eind september berichten de media dat 700 mensen naar het vasteland zijn gebracht en daar asiel hebben gekregen. Begin oktober zouden nog eens 2300 mensen worden overgebracht.

Ondertussen hebben we ook de beschamende discussie gevolgd die na de brand in de Nederlandse politiek werd gevoerd: Nederland gaat 100 vluchtelingen uit Lesbos opnemen, waarvan 50 kinderen. Maar die worden dan wel afgetrokken van het aantal vluchtelingen dat Nederland al op zou nemen volgens een eerdere afspraak met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Actie gaat door

Ngo’s, maatschappelijke organisaties en ook kerken maken zich sterk voor de opname van 500 vluchtelingenkinderen uit Lesbos in ons land. Die actie gaat gewoon door. In maart van dit jaar waarschuwden Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children nog ‘dat de vluchtelingenkinderen  extreem kwetsbaar zijn, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht’. Op 3 juni werd in de Tweede Kamer een motie om 500 vluchtelingenkinderen in Nederland op te nemen door alle coalitiepartijen verworpen. ChristenUnie en D66 gingen knarsentandend door de bocht omdat ze de coalitie niet wilden opblazen. VVD en CDA zijn evident tegen, maar in het CDA bestaat ook een stroming die wel voor opname is. Klaas Valkering, wethouder in Bergen, is van die groep de woordvoerder. Hij stelde schriftelijke vragen aan de Staatssecretaris voor Vluchtelingenzaken Broekers – Knol. Haar antwoord ‘we doen het niet’ bevredigde hem niet. Al append, mailend en bellend groeide de steun voor zijn standpunt tot 80 CDA-afdelingen (van de 300). En hij hoopt op groei van dat aantal.

CDA in actie

Valkering: ‘Mijn motivatie is nog niet eens zozeer het christelijke gedachtengoed van het CDA. Ik vind dat wij als Europese landen gewoon onze verantwoordelijkheid moeten nemen en altijd oog moeten hebben voor schrijnende situaties. De opvang van deze kinderen staat nota bene in het CDA-verkiezingsprogramma. Het belang van die kinderen moet altijd voorop staan.’

Wisselgeld

In het Kamerdebat op 3 juni kwam Staatssecretaris Broekers-Knol wel met wisselgeld. Nederland gaat de komende 3 jaar ten minste 500 minderjarige vluchtelingen opvangen op het Griekse vasteland. Het kabinet regelt op korte termijn dat 48 minderjarige asielzoekers worden opgevangen. De samenwerking bestaat daarnaast uit het opzetten en versterken van een Grieks voogdijprogramma. Nederland stelt hiervoor ten minste 3,5 miljoen euro voor de komende 3 jaar beschikbaar. Naar verwachting van de overheid zullen de vluchtelingenkinderen na gemiddeld 3 maanden weer vertrekken uit de opvanglocaties. Daarna moeten ze worden ondergebracht bij pleeggezinnen.

Valkering is uiterst sceptisch over dit plan: ‘Die 48 plekken zijn natuurlijk ruim onvoldoende. De Staatssecretaris liet in de afgelopen maanden voortdurend weten dat die opvangplekken niet van de grond komen. Dat verbaast me niets. Er bestaat namelijk geen circuit van jeugdzorg in Griekenland. De Griekse overheid zal het geld van Nederland natuurlijk niet weigeren, maar dit Nederlandse plan heeft voor hen geen enkele prioriteit. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd als het om vluchtelingen gaat. De staatsecretaris heeft ons in september een evaluatie van haar plan beloofd. Daar wacht ik op, als het niet werkt zal ik opnieuw mijn partijbestuur en fractie benaderen. Die evaluatie kan bepalend zijn voor de vraag of meer CDA-afdelingen overstag gaan. Het punt van de opname van vluchtelingenkinderen moet bovendien nog steviger verankerd worden ons ons nieuwe verkiezingsprogramma.’

Movement on the Ground

Begin september schreef de Groene Amsterdammer een uitgebreid artikel waarin nieuwe informatie over die Nederlandse opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (ama’s) in Griekenland werd onthuld. Daarin speelt ook de organisatie ‘Movement on the Ground’ (MotG), een organisatie die door G&S wordt gesteund, een rol. MotG zou volgens de Groene in juli de opdracht hebben gekregen om Griekse shelters voor ama’s op het vasteland op te zetten en te managen i.s.m. de Griekse ngo Homegrown. Door die samenwerking met de Nederlandse overheid en door het zich bewust afzijdig houden van de nationale en internationale campagnes van alle andere ngo’s (bijv. #sosmoria en #500kinderen) is van de reputatie van MotG onder hulpverleners weinig meer over. Kwalificaties als ‘Op schoot bij de huidige foute Nederlandse én Griekse regering’ en ‘Dik betaald VIP-schoothondje van Ankie Broekers-Knol’ vliegen over tafel. G&S gaat een en ander natuurlijk nauwkeurig onderzoeken.

Het bestuur van de Remonstranten steunde de actie om 500 kinderen hierheen te halen in een brief aan de Tweede Kamer. Wij blijven ons ook inzetten voor een humane oplossing voor deze vluchtelingenkinderen.   

Michel Peters

Gerelateerd