24 april 2024

Geliefd aan tafel bij de Kinderwinkel

Geschreven door Cobi Klappe

Uit eten gaan is een van mijn hobby’s! Uit eten gaan bij de Kinderwinkel in Den Haag is een speciaal feestje. Al op de drempel wordt ons gevraagd: wat wilt u drinken? Koffie, thee of water? Het is duidelijk, in de Kinder’winkel’ koop je niets : je krijgt er veel!

De zes tienerkoks, allemaal gekleed in een lang zwart schort met vrolijk groen t-shirt erop, zijn druk in de weer. Het is geen probleem een kijkje in de keuken te nemen. De tomaten voor een carpaccio van tomaat zijn al in partjes gesneden en op bordjes verdeeld. Een gemberdressing met koriander maken daar straks een heerlijk voorafje van. Nour, een charmante vrijwilligster, schept een berg rijst uit een grote pan in een schaal, daar komt een verrukkelijke curry over. Kok Amira van 10, weet wat het toetje wordt : “appelpannenkoek met poedersuiker.” Ze kijkt er verlegen lachend bij.

Wij zijn in Moerwijk West, voor veel kinderen een moeilijke wijk om in op te groeien. ‘Wij’ zijn Ninon Vercoutre, voorzitter van de diaconale commissie in Den Haag, Fred van Maarschalkerwaart, lid van de commissie en ondergetekende.

Niels Zwijnenburg, tienerwerker bij de Kinderwinkel, vertelt aan ons: “In Moerwijk is veel armoede, ook drugsgerelateerde criminaliteit komt voor.  Een groot deel van de kinderen komt uit een gebroken gezin.” Missionair diaconaal buurthuis De Kinderwinkel is er voor kinderen en tieners in de leeftijd van 0 tot 16 jaar. Twee professionals en een grote groep vrijwilligers geven de kinderen de aandacht die ze nodig hebben. Ieder dagdeel van de week  is er een activiteit, zoals ouder-kind ochtenden, huiswerkbegeleiding, Godly Play (een verteltechniek waarbij bijbel verhalen verteld worden), muziekprojecten, uitstapjes in de schoolvakanties en een zomervakantieweek waar vorig jaar 33 kinderen aan meededen. Aan het werk van de Kinderwinkel is ook een project verbonden op de nabijgelegen P. Oosterleeschool, ‘De Bank’ genoemd, voor individuele begeleiding van kinderen die in een moeilijke situatie verkeren of gewoon eens vertrouwelijk willen praten. Voorop staat dat de Kinderwinkel een onmisbare plek in de wijk geworden is, waar kinderen zich thuis voelen en samen kunnen spelen, sporten, knutselen en zich veilig voelen.

Geliefd

Tienerwerker Niels Zwijnenburg, gevraagd naar zijn motivatie: “Belangrijk doel van de Kinderwinkel is de kinderen te laten voelen, dat zij geliefd zijn. Armoede is een groot probleem, daar zijn  voorzieningen voor. Je niet geliefd voelen als kind of tiener, daar kom je je hele leven niet vanaf.” Een andere zorg voor hem is dat kinderen hun (middelbare) school afmaken. Hij kent de verhalen, dat bij sollicitaties Mohammed de baan niet krijgt en Pieter wèl. Die nog altijd bestaande kansenongelijkheid ligt hem zwaar op de maag.

Ondertussen wordt het restaurant ‘opgebouwd’. De meisjes zijn druk in de weer : “meester Niels, hoeveel mensen komen eten?” “Hebben we dessertlepels nodig?” Voor onze ogen ontstaat een gezellige, grote tafel voor tien gasten; twee vaasjes met bloemen en mandjes met stokbrood worden geplaatst; borden, bestek en een servetje, niets ontbreekt op tafel. De gasten wonen in de wijk en zijn trouwe eters bij de Kinderwinkel. Vrijwilliger Rik: “Ik zie het werk van de Kinderwinkel soms wel eens als druppeltjes-werk. Er is zoveel aan de hand in deze wijk. Maar het is wel een unieke plek waar buurt, school en kerk met elkaar verbonden zijn.”

De maaltijd is op, de gasten en de tienerkoks hebben gesmuld. Wij betalen de rekening: € 0,50 voor het water en (slechts) € 5 voor de drie gangen maaltijd. Rayan laat ons met een glimlach uit.

Cobi Klappe
Bestuurslid Geloof & Samenleving   

De Kinderwinkel is een gezamenlijk project van de wijkgemeente, Marcuskerk van de Protestantse Gemeente van Den Haag en Stek (Stichting voor Stad en Kerk) in Den Haag. Geloof & Samenleving heeft in 2023 het werk van de Kinderwinkel gesteund met een donatie van € 5.000.

Gerelateerd