Inpiratiedag Vluchtelingen 2024
Dit jaar werkt het bestuur van Geloof & Samenleving samen met de landelijke werkgroep vluchtelingen van de Raad van Kerken. Samen organiseren we de inspiratiedag met het thema ‘het meest humane asielbeleid ooit’ op zaterdag 26 oktober in Amersfoort. We hebben elkaar als kerken nodig om stem te geven aan een humaan asielbeleid.
Tijdens deze inspiratiedag scheppen wij ruimte voor de wereld omgekeerd van het meest strenge asielbeleid naar het meest humane asielbeleid ooit. Omdat wij ten diepste geloven dat wij geroepen zijn om ons in te zetten voor vluchtelingen en asielzoekers. Met elkaar gaan we de onverschilligheid voorbij en spreken ons uit voor een humaan asielbeleid en een hartmoedige samenleving.
Luister naar een urgente lezing van Frank Candel, directeur van Vluchtelingenwerk, geniet van een heerlijke lunch en neem deel aan inspirerende workshops. Welkom in de Johanneskerk, Westsingel 30 in Amersfoort op zaterdag 26 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.
Het programma
OCHTEND
10.00 – 10.30 uur Inloop met koffie en thee
10.30 – 10.45 uur Opening en welkom door Ineke Bakker, voorzitter werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken
10.45 – 11.15 uur Inspirerend verhaal over de actualiteit door Frank Candel, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland
11.15 –11.45 uur Tijd voor reacties, vragen, suggesties en ideeën: wat kunnen kerken doen, wat kunnen gemeenten doen, wat kan ieder van ons doen?
MIDDAG
11.45 – 12.45 uur Lunch, informatiemarkt en optreden Mini Moon Orchestra
12.45 – 13.45 uur Eerste ronde workshops*
13.45 – 14.00 uur Pauze en mogelijkheid om koffie en thee te nemen
14.00 – 15.00 uur Tweede ronde workshops*
15.00 – 15.30 uur Korte terugkoppeling uit de workshops
AFSLUITING
15.30 – 16.00 uur Slotviering
16.00 – 17.00 uur Afronding en napraten onder genot van een drankje
* kies twee workshops bij uw aanmelding
Workshops
1. Refugee Project Maastricht
van droom naar werkelijkheid, de methode RPM
Elke dag bruggen bouwen tussen mensen met een vluchtachtergrond, (internationale) studenten en locals in Maastricht. Hoe doe je dat?
2. Samen Hier
project van Justice and Peace
Hoe zorgen we dat we de geborgenheid en betrokkenheid van buurtbewoners betekenisvol kunnen inzetten voor vluchtelingen? Voorbeelden, reflecties en tips uit de praktijk van Samen Hier.
3. Onderzoek Rosalie Schoemaker
hoe houden kerkelijke organisaties zich bezig met vluchtelingen?
Rosalie deed onderzoek naar de praktijk van opvang van vluchtelingen door kerken en kerkelijke organisaties. Wat kunnen we uit haar onderzoek leren? Wat gaat goed en wat kan beter?
4. Ervaringen uit de praktijk in Deventer
wat kan een lokale gemeente of parochie doen voor ongedocumenteerden?
Bert de Gans en een van de gasten van de Protestantse Gemeente Deventer vertellen wat hun ervaringen zijn met deze vorm van opvang. Wat kan een gemeente of parochie doen voor ongedocumenteerden?
5. Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak
ervaringen en uitdagingen uit de praktijk
Joset van der Hoeven, coördinator van het Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak, deelt haar ervaringen en uitdagingen voor opvang van mensen zonder verblijfstitel.
6. New Moon Orchestra
delen van persoonlijke ervaringen
In het orkest spelen 18 mensen: Nederlanders en nieuwkomers, jong en oud, amateurs en professionals met elkaar. Naar Amersfoort komt Mini Moon, bestaande uit vier leden met bijzondere instrumenten. Zij delen hun ervaringen die ook anderen kunnen inspireren.